Μην το χάσεις!

Εντολή για ελέγχους τροφίμων από την Ιαπωνία, που διατίθενται στη χώρα μας, έδωσε στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου τροφίμων (ΕΦΕΤ) ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας κ. Χρήστος Αηδόνης.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, σε συνέχεια ατυχήματος, που συνέβη στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, ο κ. Αηδόνης έδωσε την εντολή στον ΕΦΕΤ να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και προάσπιση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Σε συνέχεια, ο ΕΦΕΤ, βάσει συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών Οδηγιών επί του θέματος απέστειλε έγγραφο στις 16/3/2011 προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την έναρξη προληπτικών ελέγχων στην εισαγωγή φυτικών και ζωικών προϊόντων από την Ιαπωνία και ζήτησε καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη των ελέγχων.

ΕΦΕΤ

Από τον ΕΦΕΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Σε συνέχεια κοινής απόφασης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε (15/3/2011) ο άμεσος προληπτικός έλεγχος, στα σύνορα των κρατών - μελών, σε τρόφιμα ζωικής/μη ζωικής (φυτικής) προέλευσης καθώς και σε ζωοτροφές, που προέρχονται από την Ιαπωνία, ως προς τα επίπεδα ραδιενέργειας.

Ο ΕΦΕΤ ήδη από τις 16/3/2011, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, (Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου / Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γενικό Χημείο του Κράτους), διενεργούν προληπτικούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας σε κάθε προϊόν με προέλευση Ιαπωνίας.

Τα προϊόντα εξετάζονται για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας – Περιβάλλοντος του ΕΚΕΦΕ 'Δημόκριτος'. Μέχρι σήμερα, οι διενεργούμενοι έλεγχοι δεν εντόπισαν εισαγωγές σχετικών προϊόντων.

Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, καθώς και με τη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής / Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής / Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.

Οι Ιαπωνικές αρχές ενημέρωσαν ότι έχουν προβεί σε σχετικούς ελέγχους σε προϊόντα στη χώρα τους και μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά ως προς την ύπαρξη ραδιενέργειας.

πηγή: iatronet.gr

Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...