Μην το χάσεις!

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι καρκίνοι πνεύμονα, εγκεφάλου, φάρυγγα, αμυγδαλών και λάρυγγα.Οι παραπάνω νόσοι προκαλούν παγκοσμίως περισσότερους θανάτους απ' όλους τους τύπους καρκίνου μαζί. Για την εμφάνιση των καρκίνων του ανώτερου αναπνευστικού «ενοχοποιείται» πλέον και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος.

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες οι καθηγητές κ. Βασίλης Γεωργούλιας, Θάνος Αργύρης και Παναγιώτης Παντελάκος, με αφορμή διεθνές συμπόσιο με θέμα «Εξελίξεις και προοπτικές στους καρκίνους του πνεύμονα και κεφαλής - τραχήλου», το οποίο πραγματοποιείται από σήμερα έως την Κυριακή στην Αθήνα.

Επικαλούμενοι πρόσφατες μελέτες, οι επιστήμονες τόνισαν ότι το 50% των όγκων που αναπτύσσονται στον στοματοφάρυγγα, και ιδιαίτερα στις αμυγδαλές, οφείλονται σε λοίμωξη από τον ιό HPV. Πρόκειται κυρίως για τους τύπους 16 και 18 του ιού, οι οποίοι προκαλούν και καρκίνο τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και καλύπτονται με το εμβόλιο. Οι ασθενείς αυτοί ?είπαν? έχουν ιδιαίτερη κλινική πορεία και συνήθως ευνοϊκή πρόγνωση.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική αύξηση της επιβίωσης των ασθενών, χάρη στη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων.

 

ethnos.gr

Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...