Μην το χάσεις!

ο διαμορφωμένος χώρος για γέννα στο νερό του μαιευτηρίου Λητώ.


ο διαμορφωμένος χώρος του μαιευτηρίου λητώ για γέννα "σαν το σπίτι"

Το Μαιευτήριο Λητώ πρωτοπορεί στο χώρο της μαιευτικής και ενσωματώνει τις μεθόδους γέννας στο νερό και σαν το σπίτι δίνοντας τη δυνατότηα να ζήσετε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους τη διαδικασία της γέννας.

 • Γέννα στο νερό
Ο τοκετός στο νερό αποτελεί μία από τις μεθόδους φυσικού τοκετού, συνηθισμένες και αναγνωρισμένες επιστημονικά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.
Τοκετός στο νερό σημαίνει ότι η διαδικασία των ωδινών αλλά και της γέννησης όταν είναι δυνατόν, εξελίσσεται μέσα στο νερό  θερμοκρασίας 37οC βαθμών, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα.
Στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ, το 1999 έγινε ο πρώτος τοκετός στο νερό στην Ελλάδα, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα, στο χώρο της Αίθουσας Τοκετών του μαιευτηρίου.
Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος παρέχει τη δυνατότητα στην επίτοκο, να βρίσκεται μέσα στο νερό, να κινείται ελεύθερα χωρίς χορήγηση φαρμάκων.
Ο χώρος διαθέτει ειδικό απαλό φωτισμό, μουσική και αρωματικά αιθέρια έλαια.
Η παρουσία των εξειδικευμένων μαιών καθώς και αυτή του συζύγου δημιουργούν ένα φιλικό, ήρεμο περιβάλλον, που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για έναν τοκετό, χωρίς άγχος σε χώρο που χαλαρώνει και διώχνει την ένταση.
Ταυτόχρονα εξασφαλίζει συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για την επίτοκο και το αναμενόμενο βρέφος, με την παρουσία του Θεράποντος Μαιευτήρα - Γυναικολόγου και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό σε πρώτη ζήτηση.

Προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση η θέληση της γυναίκας καθώς και η καλή της σχέση με το νερό.

 • Φυσιολογική εξέλιξη της κύησης.
 • Προετοιμασία πριν από τον τοκετό με μαθήματα και χρήση πισίνας.

Περιορισμοί

 • Σε περιπτώσεις ανώμαλων προβολών και πολύδυμων κυήσεων.
 • Σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων.
 • Σε  περιστατικά με υπέρταση ή προεκλαμψία και
 • Σε περιπτώσεις όπου η ηλικία κυήσεως  είναι μικρότερη των 37 εβδομάδων

Πλεονεκτήματα

 • Η διαδικασία του τοκετού στο νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις  στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού.
 • Η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου, αποφεύγοντας την καθήλωση στο κρεβάτι.
 • Εξαιρετική δυνατότητα χαλάρωσης και μείωσης του άγχους.
 • Μεγαλύτερη διατατότητα των μαλακών μορίων, ευκολότερη έξοδος του εμβρύου, λιγότερος πόνος και μικρή πιθανότητα τραυματισμών – ρήξεων.
 • Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων, αντί να βάλουμε στη γυναίκα φάρμακα βάζουμε τη γυναίκα στο «φάρμακο», με τη διαφορά ότι το «φάρμακο» είναι ότι πιο φυσικό υπάρχει, το νερό.
 • Εξαιρετικά θετική ανάμνηση της εμπειρίας.

 • Γέννα σαν το σπίτι σας
Τα τελευταία χρόνια ο εναλλακτικός τρόπος τοκετού, δηλαδή ο τοκετός στο σπίτι, εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, στην Βρετανία δε και την Ολλανδία, είναι συνήθης πρακτική. Στην Βρετανία συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια πάνω από 17.000 τοκετούς πραγματοποιούνται στο σπίτι ή σε χώρους που εξασφαλίζουν συνθήκες σπιτιού και ασφάλειας “Birth Centre”.
Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα σε αυτό τον τομέα με πρωτοβουλίες από οργανωμένες ομάδες μαιών ή και μεμονωμένες μαίες. Υπάρχει όμως σε εξέλιξη μία συζήτηση για την ασφάλεια ενός τοκετού στο σπίτι τόσο για τη μητέρα όσο και το νεογνό και εδώ δεν είναι θέμα ποσοστών γιατί το κάθε μωρό και η κάθε γυναίκα είναι πολύτιμη. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού είναι η δημιουργία κέντρων που να παρέχουν συνθήκες σπιτιού, τη ζεστασιά του σπιτικού περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια του μαιευτηρίου, τόσο για την μητέρα και το νεογνό.
Το μαιευτήριο ΛΗΤΩ, γνωστό για τις πρωτοποριακές του καινοτομίες στα 40 χρόνια της λειτουργίας του - θυμίζουμε το πρώτο  κέντρο εξωσωματικής στην Ελλάδα, πρώτο κέντρο μοριακής βιολογίας, πρώτος τοκετός στο νερό στον ελλαδικό χώρο και άλλα πολλά - είναι έτοιμο να απαντήσει στην ανάγκη της γυναίκας του σήμερα. Της  γυναίκας που θα ήθελε στον τοκετό της να ακολουθήσει το μονοπάτι της φύσης μέσα σ’ ένα μοναδικό χώρο υψηλής αισθητικής που αποπνέει σπιτική θαλπωρή και που δεν της  θυμίζει νοσοκομείο αλλά παράλληλα έχει την  ασφάλεια ενός σύγχρονου μαιευτηρίου και την παρουσία των εξειδικευμένων μαιών και του γυναικολόγου της. Επίσης, το νεογνικό τμήμα είναι σε ετοιμότητα αν το νεογνό χρειαστεί εξειδικευμένη φροντίδα.
Ο τοκετός σαν το σπίτι είναι γενικά παραδεκτό ότι έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα.
 • Ο χώρος που δεν είναι νοσοκομειακός λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία.
 • Η παρουσία των δικών της ανθρώπων δίπλα στην επίτοκο δίνει ζεστασιά και σιγουριά.
 • Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων.
 • Δεν καθηλώνεται η επίτοκος στο κρεβάτι, έχει δυνατότητα να κινείται στο χώρο, να αλλάζει θέσεις, να μπει στο μπάνιο να κάνει ντους, να μπει στην μπανιέρα, να δει TV, να ακούσει μουσική, ακόμα και να απολαύσει ένα μασάζ.
 • Τέλος, το μωρό θα μείνει κοντά στη μητέρα και στον πατέρα από την πρώτη στιγμή.
Υπάρχουν και περιορισμοί, δεν είναι δυνατόν όλες οι γυναίκες να ακολουθήσουν την πρακτική του τοκετού «σαν στο σπίτι», π.χ. ανώμαλη θέση του μωρού, δίδυμες κυήσεις, όταν στη διάρκεια της κύησης προκύψουν προβλήματα όπως διαβήτης, υπέρταση, προδρομικός πλακούντας.
Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα που θέλει να ζήσει την εμπειρία, θα το συζητήσει με τον γιατρό της και την μαία της. Μετά από συνεννόηση με την προϊσταμένη της Αιθούσης Τοκετών (τηλ. 210 6901010) είναι δυνατόν να επισκεφθεί  τον χώρο που είναι σε επαφή φυσικά με την αίθουσα τοκετών του Μαιευτηρίου.
Στην υπηρεσία των γυναικών βρίσκεται ειδική ψυχολόγος, ενώ παράλληλα λειτουργεί και το τμήμα Yoga.


πληροφορίες στο http://www.leto.gr/

Facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...